Hogyan válasszunk postaládát?

A választás előtti tájékozódást szeretnénk segíteni a jogszabályi háttér ismertetésével.
Itt szabályozásra kerülnek a postai küldemények fogadására alkalmas levélszekrény minimális méretei, és elhelyezésének körülményei ( Kormány 79/2004. (IV.19.) Korm. rendelete a postai szolgáltatások ellátásáról és minőségi követelményeiről.

a) A bedobó nyílás minimális mérete: 30 x 230 mm.
b) A bedobó nyílás középvonalának földtől, padlószinttől mért távolsága: 700 mm és 1700 mm között (különleges esetekben legfeljebb 400 mm és 1800 mm között).
c) A levélszekrény kialakításának olyannak kell lennie, hogy alkalmas legyen az a) pont szerinti bedobó nyíláson keresztül elhelyezhető méretű postai küldemények biztonságos és sérülésmentes elhelyezésére oly módon, hogy ahhoz jogosulatlan személy hozzá ne férjen.

A fentiekből kiindulva a következő lépésként mérlegelje, hogy milyen jellegű küldeményeket szeretne fogadni( céges levélszekrény esetében valószínűleg nagyobb postai forgalom várható). Figyelembe kell venni, hogy milyen nagyságú és mennyiségű küldeményt vár, ez alapvetően meghatározza a méret kiválasztását. Igyekezzen az előfordulható maximális méretű levélküldemény alapján tervezni, különösen figyelembe véve a bedobónyílás méretét. Alapvető szabályként javasoljuk, hogy az A4-es méretű küldemény fogadására alkalmas postaládánál kisebb méretűt ne válasszon.

A méret meghatározása után a postaláda típusát választhatja ki. A választást meghatározhatja az elhelyezés körülményei. Kültéri postaládáknál mindenképp az időjárás viszontagságainak ellenálló postaládát helyezze előnybe.
Az alumíniumból, vagy rozsdamentes acélból készült levélszekrények jó választásnak bizonyulnak hosszú évekre. Javasoljuk még esetleg a színterezett acél postaládákat is. A típusválasztásnál külön esővetővel ellátott postaládát is választhatunk kültérre.
Ma már egyre gyakrabban alakítják ki a kivitelézés során előre a postaláda helyét, ezért a tervezési időszakban gondolni érdemes erre. A kerítéselembe építhető postaládák széles választéka lehetőséget nyújt csak a bedobónyílás és postaládaajtó beépítésére az kerítésben lévő üreg két oldalán, vagy állítható mélységű postaládák utólagos beillesztésére.

Egyedi igények kielégítésére alkalmasak a különböző színekben gyártott színterezett postaládák, vagy az épület stílusához választható rusztikus szekrények.
Külön említést érdemelnek az egységbe szerelhető postaládák, melyek társasházak részére jelenthetnek megoldást. Ezek a postaládák egyenként, pattent-rendszerszerűen összeépíthetők, vagy már eleve egységként legyártottak lehetnek. Kiegészíthetők saját anyagukból készült kerettel és esővetővel, vagy külön lábonálló egységként lábbal.